Västerbottenkroketter med gräslöksmajjo
Otroligt goda och frasiga! Panko är ett asiatiskt jäst vetebröd som strimlats till fluffiga flingor och resultatet blir krispigare än vanligt ströbröd. Det går utmärkt att göra eget panko på vitt matbröd som torkas länge i ugnen på låg temperatur. Kroketterna kan värmas i efterhand på 175 grader i 10 minuter.
ca 25 st
Västerbottenkroketter
1 kg mjölig potatis
50 g smör
100 g riven Västerbottensost
Salt och peppar
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko
1 liter neutral olja
Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Mosa med en stöt. Blanda i smör, ost, salt och peppar, Låt moset kallna helt.
Forma moset till bollar. Lägg mjöl i en skål, vispa upp äggen i en annan och pankon i en tredje. Rulla bollarna först i mjölet, sedan i äggen och sist i pankon.
Hetta upp oljan till 175 grader och fritera bollarna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med gräslöksmajjo.
Gräslöksmajjo
1 knippe gräslök
1 burk majonnäs
1/2 citron
Salt
Mixa gräslök och majonnäs med en stavmixer. Smaka av med färskpressad citronsaft och salt.