Torsk lämpar sig otroligt väl att både röka och grava. Med smak och färg från saffran, sältan från skinkan och sötman från såsen blir rätten en vinnare på varje buffé eller julbord.
6 tapasportioner
200 g torskrygg
1 paket saffran (0,5 g)
1,5 msk salt
1 msk strösocker
Färsk timjan
Blanda saffran, salt och socker. Gnid in torsken med blandningen och lägg i dubbla plastpåsar. Låt torsken grava i kylen i 1 dygn. Vänd den ett par gånger under tiden.
Skär torsken i tunna skivor. Servera med strössel på rostad skinka, honungssås och timjan.
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
2 msk honung
Salt och nymalen vitpeppar
Blanda crème fraiche, majonnäs, senap och honung.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
3 skivor lufttorkad skinka
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut skivorna på bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar eller stöt i mortel.
]]>Råraka på rödbetor ger en väldigt vacker färg! Med krämig ädelost och palsternackskrisp blir det en riktigt bra variant på klassisk råraka.
4 st
500 g rödbetor (ca 8 st)
500 g potatis
Smör och olja
Salt och svartpeppar
Färsk körvel
Skala och grovriv rödbetor och potatis. Blanda och låt rinna av i ett durkslag en bra stund. Krama ur.
Smält smör och olja i en panna. Platta ut en liten näve rödbetor och potatis i pannan och stek några minuter. Salta och peppra, vänd och stek på andra sidan.
Lägg en klick ädelostcrème på varje råraka. Toppa med palsternackskrisp och körvel.
1 dl färskost
150 g ädelost
Rör ihop färskost och ädelost till en slät kräm.
1 palsternacka
2 dl neutral olja
Hetta upp oljan till ca 180 grader. Svarva palsternackan eller riv på en julienneskalare. Fritera krispet gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
]]>Ostchipsen är förföriskt goda som de är! Servera till minglet, fredagsmyset eller som här, toppade med syrad grädde, sikrom, lök och dill.
ca 10 chips
4 dl smakrik hårdost
1 dl syrad grädde
50 g sikrom
Picklad lök
1 dillkvist
Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv osten och lägg små jämnstora högar på bakplåtspapper.
Grädda chipsen i några minuter tills de fått fin färg men passa noga eftersom det går ganska fort. Ta ut och låt svalna.
Vispa den syrade grädden och rör ner hälften av sikrommen.
Lägg ostchipsen på ett fint fat. Klicka på sikromsröran. Toppa med sikrom, picklad lök och dill.
5 röda steklökar
Lag:
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 stjärnanis
2 lagerblad
1 tsk rödbetsjuice
Koka upp lagen med kryddorna och rör så att sockret löser sig ordentligt. Låt svalna. Droppa i lite rödbetsjuice för extra fin färg.
Skala och halvera lökarna. Plocka ut ”lökbåtarna”.
Lägg rödlöksbåtarna i lagen i minst 1 dygn.
Primörerna är nästan godast som de är och behöver knappt varken skalas eller kokas. Servera med en god dipp, det är godis det!
4 pers
1 knippe sparris
1 knippe späda morötter
1 knippe rädisor
Några polka- och gulbetor
1 ask snäppärt (sugarsnaps)
Koka betorna. Krama av skalet. Skala morötterna. Skölj grönsakerna och lägg upp dem på ett fat. Servera med bönröran.
250 g bondbönor
75 g riven smakrik hårdost
100 g vitost
Några droppar färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Färsk basilika
Salt och peppar
Kör alla ingredienser i en matberedare till en fin röra. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kyl.
]]>Otroligt goda och frasiga! Panko är ett asiatiskt jäst vetebröd som strimlats till fluffiga flingor och resultatet blir krispigare än vanligt ströbröd. Det går utmärkt att göra eget panko på vitt matbröd som torkas länge i ugnen på låg temperatur. Kroketterna kan värmas i efterhand på 175 grader i 10 minuter.
ca 25 st
1 kg mjölig potatis
50 g smör
100 g riven Västerbottensost
Salt och peppar
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko
1 liter neutral olja
Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Mosa med en stöt. Blanda i smör, ost, salt och peppar, Låt moset kallna helt.
Forma moset till bollar. Lägg mjöl i en skål, vispa upp äggen i en annan och pankon i en tredje. Rulla bollarna först i mjölet, sedan i äggen och sist i pankon.
Hetta upp oljan till 175 grader och fritera bollarna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med gräslöksmajjo.
1 knippe gräslök
1 burk majonnäs
1/2 citron
Salt
Mixa gräslök och majonnäs med en stavmixer. Smaka av med färskpressad citronsaft och salt.
]]>Ingen grillfest utan kycklingspett! Glazen blir riktigt tjock och härlig, söt men med en fräsch äppelsmak. Den räcker till många och håller sig länge. Passar även till nöt, gris eller vegetariskt på grillen.
ca 10-12 spett
4 majskycklingfiléer
(1 msk smör)
Skär kycklingen i mindre bitar och trä på rosmarinkvistar eller spett. Pensla på glazen. Stek spetten i smör eller grilla på indirekt värme till en innertemperatur på 70 grader. Pensla på glaze igen
2 tsk rosépeppar
1 tsk korianderfrö
1 dl strösocker
1/2 dl balsamvinäger
2,5 dl äppelmust
2 msk koncentrerad kalvfond
Stöt rosépeppar och korianderfrö i en mortel. Smält sockret i en kastrull under omrörning. Sänk värmen och fortsätt röra i det smälta sockret tills det fått en mörk, fin färg och doftar karamell. Ta av kastrullen från värmen och häll försiktigt i vinäger, must, kalvfond och kryddor. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och reducera till en klibbig glaze.
]]>Som falafel men på blomkål! Visste du att man odlar svart tryffel på Gotland? Den säljs hel men även som olja, smör, salt och “Tryffioli”. Blomkål och tryffel är en oslagbar kombination och med tryffelmajjo eller Tryffioli gör de succé på vilken tillställning som helst.
20-25 bollar
1 blomkålshuvud
1 msk grönsaksbuljong
1 dl smakrik hårdost
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk het paprikakrydda
Salt och svartpeppar
Fritering: 3 dl neutral olja
Dela blomkålshuvudet i bitar. Koka blomkålen mjuk i vatten och buljong. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av en stund. Riv osten. Kör blomkålen med resten av ingredienserna i en matberedare till en tjock massa. Forma till bollar.
Värm oljan i en kastrull till 160 grader. Fritera bollarna några minuter. Vänd runt dem med en sked så att de blir jämnfriterade.
Ta upp bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med tryffelmajjo.
1 dl majonnäs
5 droppar gotländsk tryffelolja
Salt och peppar
Rör ihop majonnäs och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
]]>