Om oss

Boken är skapad av Maria Dahlquist och Maria Richardsson, båda från Malmö. Deras korsades av en slump. Efter några träffar i olika samman­hang var det en Facebooktråd som förde oss in på denna gemensamma bokidé. Vi var från start helt överens om att boken skulle bygga på svenska råvaror i säsong så långt det bara var möjligt. Miljö, klimat och virus har inte lämnat någon oberörd och med det ansvar vi alla bär, har vi fått ändra och för­bättra vår konsumtion. 

Maria Dahlquist:
20 år av att arbeta med mat

Med 20 års erfarenhet från att jobba med mat i företaget Gazpacho Company är Maria helt rätt person att skapa nya tolkningar av tapas och andra smårätter.

"I 20 härliga år har jag drivit och levt med Gazpacho. Att jag skulle bli företagare och arbeta med mat var självklart men att det skulle bli så många år med Gazpacho var inte riktigt planen. Faktum är jag till och med sålde företaget en gång men det hamnade återigen hos mig!

Gazpacho har fått utveckla sig själv. Det började som en delibutik, fortsatte som restaurang, minskades till ett nischat catering-företag och utökades med mat-fotografering och författande. Nuförtiden innehåller företaget även flera härliga
samarbeten, tidningsuppdrag, 2 kokböcker mm."

Läs mer om Maria på gazpacho.se och Instagram @gazpachocatering


 

Maria Richardsson:
Med lokalt och hållbart i fokus

Lokal produktion och hållbarhet ligger Maria varmt om hjärtat, och med sitt öga för form har hon skapat den visuellt inramningen av boken med både foto, layout och keramiken som maten serveras på.

"För några år sedan flyttade jag och min man till Skåne och strax därefter hittade
vi ett litet hus på skånska syd­kusten. Vi älskar det! Här blir årets skiftningar
och den inhemska matproduktionen så påtaglig. Med åkrar runt knuten ser jag hur bönderna jobbar dygnet runt när det är dags för skörd, och hur grödorna skiftar mellan åren. Och jag tycker det är härligt, att faktiskt följa säsongerna och äta det som är moget - och godast - just nu. För sommarens första svenska jordgubbar smakar ju lite bättre om man har fått längta efter dem…

Med tiden har det ju också blivit tydligt att vi människor behöver ställa om hela vår livs­stil för att skapa hållbarhet och ta hand om vår planet på ett bättre sätt. Det är lätt att bli överväldigad när man läser om klimat­kriser, brinnande skogar och smältande isar, men mitt sätt att hantera det är att göra det jag kan. Och att äta mer hållbart är ett stort steg på vägen. Jag äter fortfarande gärna kött, men jag vill veta varifrån det kommer och att djuren har haft det bra. Det kanske blir lite dyrare kött, men i gengäld blir det fler vege­tariska middagar så kostnaden jämnar ut sig."

Mer information om Maria och keramiken på studiolatitud.se och Instagram @studiolatitud