Vanliga frågor

Hur duktig behöver man vara på att laga mat? Är det konstiga ingredienser? Kan man ändra i recepten? Det är en del av de frågor vi brukar få. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren här.  

 

Vad betyder smårätter?

Recepten är sammansatta för att passa så bra ihop som möjligt och vi har tänkt små portioner till en mingelfest. Men vem har sagt att mingelrätter inte passar bra även en vardag? Gör en egen minibuffé av favoriterna till fredagsmyset! De flesta
recepten är dessutom flexibla så att du kan göra om dem till förrätt eller huvudrätt
om du hellre vill det.

Är det väldigt långa och omfattande recept?

Smårätter kan innehålla många moment men är inte särskilt långa, förutom 2-3 recept. De flesta recept är ganska enkla och behöver inte en dags tillagning utan går ganska enkelt att sno ihop. Det finns flera olika svårighetsgrader. 

Innehåller recepten ingredienser som man får åka landet runt för att hitta?

Vi har utgått ifrån svenska råvaror som finns på de flesta ställen i landet. Om något saknas där just du bor, kan du säkert beställa det eller byta mot något annat.

Måste man vara "utbildad kock" för att kunna laga rätterna?

Absolut inte, vem som helst med baskunskaper i köket kan göra dem och svårighetsgraderna varierar. Det är ytterligare en fördel med smårätter, de är enklare att göra och gör man flera olika så kan man missa lite på en av dem…

Är måtten tydliga eller kör ni med ”en näve…”?

Recepten har relativt noggranna mått men när man arbetar med färskvaror är det viktigaste att lita på sina egna sinnen. De flesta råvaror smakar inte likadant 2 gånger. Särskilt kryddningar blir sällan exakta, därför anger vi inte dem efter mått. Ta för vana att smaka, smaka och smaka och lita på ditt eget omdöme. 

Kan man öka på recepten/mängderna?

De flesta recept går utmärkt att öka på. 

Kan man höfta lite?

Jag (Maria Dahlquist) tycker att man ska det! Jag brukar själv använda recept som inspiration men sätter min egen prägel på det. Hämta inspiration, utgå från våra recept och sätt sista touchen själv eller följ recepten från början till slut - du bestämmer!  

Är boken vegetarisk eller vegansk?

Nej, boken är inte enbart vegetarisk eller vegansk. Det finns både kött och fisk i en del av recepten, medan andra är vegetariska eller veganska. 

Hur ser ni på hållbarhet?

Forskningen är enig om att vi behöver förändra vår livsstil för att dämpa klimatförändringarna. Ofta lyfts den storskaliga kött- och jordbruksproduktionen fram som en av de större utsläpparna av växthusgaser. Det finns rapporter som visar att vi inte helt behöver sluta äta kött, men vi behöver minska köttkonsumtionen. Att därför istället välja kött och fisk som har producerats på ett hållbart sätt, och att byta ut en del av rätterna på menyn till vegetariska, är ett sätt att på ett ganska enkelt sätt få en mer hållbar matkonsumtion. Svenskt naturbeteskött är till exempel viktiga för den biologiska mångfalden och har inte ett stort koldioxidutsläpp. När du väljer råvaror som är i säsong och lokalt producerade så smakar de dessutom bättre, så vi vågar lova att ett mer klimatsmart ätande faktiskt blir godare!

Att vi erbjuder boken som en digital version är också en aspekt på hållbarhet, då boken inte behöver tryckas. För de böcker vi faktiskt trycker så har vi valt ett FSC-märkt papper, och boken trycks inom EU för att minska transporterna. 

Hur fungerar det med den digitala versionen?

Om du har köpt din bok via vår webbshop så kommer du få en länk till den digitala versionen till den e-postadress du använde när du köpte boken. Om du har köpt boken i en affär så finns det information inne i boken om hur du får tillgång till den digitala versionen. 

 

Har du fler frågor? Kontakta oss gärna!