Saffransgravad torsk med honungssås och strössel på rostad skinka

Torsk lämpar sig otroligt väl att både röka och grava. Med smak och färg från saffran, sältan från skinkan och sötman från såsen blir rätten en vinnare på varje buffé eller julbord. 

6 tapasportioner

200 g torskrygg
1 paket saffran (0,5 g)
1,5 msk salt
1 msk strösocker
Färsk timjan

Blanda saffran, salt och socker. Gnid in torsken med blandningen och lägg i dubbla plastpåsar. Låt torsken grava i kylen i 1 dygn. Vänd den ett par gånger under tiden.

Skär torsken i tunna skivor. Servera med strössel på rostad skinka, honungssås och timjan.

Honungssås

2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
2 msk honung
Salt och nymalen vitpeppar

Blanda crème fraiche, majonnäs, senap och honung.

Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Strössel på rostad skinka

3 skivor lufttorkad skinka

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut skivorna på bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar eller stöt i mortel.