Ostchips med syrad grädde och sikrom

Ostchipsen är förföriskt goda som de är! Servera till minglet, fredagsmyset eller som här, toppade med syrad grädde, sikrom, lök och dill.

ca 10 chips

4 dl smakrik hårdost
1 dl syrad grädde
50 g sikrom
Picklad lök
1 dillkvist

Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv osten och lägg små jämnstora högar på bakplåtspapper.

Grädda chipsen i några minuter tills de fått fin färg men passa noga eftersom det går ganska fort. Ta ut och låt svalna.

Vispa den syrade grädden och rör ner hälften av sikrommen.

Lägg ostchipsen på ett fint fat. Klicka på sikromsröran. Toppa med sikrom, picklad lök och dill.

Picklade rödlöksbåtar

5 röda steklökar

Lag:
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 stjärnanis
2 lagerblad
1 tsk rödbetsjuice

Koka upp lagen med kryddorna och rör så att sockret löser sig ordentligt. Låt svalna. Droppa i lite rödbetsjuice för extra fin färg.

Skala och halvera lökarna. Plocka ut ”lökbåtarna”.

Lägg rödlöksbåtarna i lagen i minst 1 dygn.