Kycklingsspett med äppelglaze

Ingen grillfest utan kycklingspett! Glazen blir riktigt tjock och härlig, söt men med en fräsch äppelsmak. Den räcker till många och håller sig länge. Passar även till nöt, gris eller vegetariskt på grillen.

ca 10-12 spett

4 majskycklingfiléer
(1 msk smör)

Skär kycklingen i mindre bitar och trä på rosmarinkvistar eller spett. Pensla på glazen. Stek spetten i smör eller grilla på indirekt värme till en innertemperatur på 70 grader. Pensla på glaze igen

Äppelglaze

2 tsk rosépeppar
1 tsk korianderfrö
1 dl strösocker
1/2 dl balsamvinäger
2,5 dl äppelmust
2 msk koncentrerad kalvfond

Stöt rosépeppar och korianderfrö i en mortel. Smält sockret i en kastrull under omrörning. Sänk värmen och fortsätt röra i det smälta sockret tills det fått en mörk, fin färg och doftar karamell. Ta av kastrullen från värmen och häll försiktigt i vinäger, must, kalvfond och kryddor. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och reducera till en klibbig glaze.