Blomkålsbollar med tryffelmajjo

Som falafel men på blomkål! Visste du att man odlar svart tryffel på Gotland? Den säljs hel men även som olja, smör, salt och “Tryffioli”. Blomkål och tryffel är en oslagbar kombination och med tryffelmajjo eller Tryffioli gör de succé på vilken tillställning som helst.

20-25 bollar

1 blomkålshuvud
1 msk grönsaksbuljong
1 dl smakrik hårdost
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk het paprikakrydda
Salt och svartpeppar

Fritering: 3 dl neutral olja

Blomkålsbollar

Dela blomkålshuvudet i bitar. Koka blomkålen mjuk i vatten och buljong. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av en stund. Riv osten. Kör blomkålen med resten av ingredienserna i en matberedare till en tjock massa. Forma till bollar.

Värm oljan i en kastrull till 160 grader. Fritera bollarna några minuter. Vänd runt dem med en sked så att de blir jämnfriterade.

Ta upp bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med tryffelmajjo.

Tryffelmajjo

1 dl majonnäs
5 droppar gotländsk tryffelolja
Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.